А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я
 

Финландия

 
 
       

Република Финландия е държава, разположена в Североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните и страни са Швеция, Норвегия и Русия. Страна на гори и езера, Финландия вероятно е най-известна със своята добре съхранена природна красота. В най-северната част, белите нощи, през които слънцето не залязва, продължават около 10 седмици през лятото. През зимата в същата област за период от близо осем седмици слънцето никога не се издига над хоризонта.
В резултат на седемвековната принадлежност на Финландия към Швеция (от XII век до 1809 г.) около 6 % от населението е шведскоговорящо. Понастоящем едва около 1750 финландци посочват за свой роден език някой от саамските езици. Поради силната емиграция на етнически фини от северна Русия и Карелия през 1990-те г. около 40 000 души във Финландия посочват руския език за майчин. Наред с фински, който се говори от около 93 % от населението, втори официален език е шведския. Шведският език е запазен тук в по-чиста форма, отколкото в самата Швеция.

 
 
   
Националният музей на Финландия представя фински история от каменната ера до наши дни, чрез предмети и културна история.

Официално название: Република Финландия
Географско положение: между 59 48` и 70 05` с.ш. и между 20 33` и 31 35` и.д.
Площ: 338 145кв.км.
Столица: Хелзинки
Климат: на север субполярен, на юг умерено студен, континентален
Часови пояс: централноевропейско време +1 час
Население: 5,2  млн.
Вероизповедание: протестантство(лутеранска църква)

Официален език: фински
 
Финландските езерни и горски пейзажи са особено подходящи за дълги разходки през летните месеци.

Култура
Културта на Финландия е финска, много близка до естонска, унгарска, и силно повлияна от шведска и руска. Далечната северна красота е вдъхновила много творци, включително композитора Жан Сибелиус и дизайнера Алвар Аалто. Освен това Финландия е родината и на звезди от спорта, като например пилотите от Формула 1 Мика Хакинен и Кими Райконен.

Празници и фестивали
Много повече от другите народи финландците живеят с годишните времена, а всеки сезон има свой собствен чар. През зимата се организират арктически ралита (рованиеми), конкурси за ледени скулптури (каяяни) или надбягвания със северни елени (инари). През лятото на преден план влизат музикалните и други изяви от подобен род. Много известни са ежегодните „Финланд фестивалс” с музикални, театрални  и танцови дпектакли.  Традиционното и най-богато събитие е провеждащият се през или оперен фестивал  в замъка Олавинлинна в Савонлинна.  Други съществени събития са „Лайксайд Блус фестивал”(Ярвепяя) и „Пори джаз фестивал”. В истинска легенда се е превърнал филмовият фистивал „Средлятна нощ” в Соданкиля.

Национална кухня
Финландската кухня е подобна на шведската, но отчасти е повлияна и от руската. Основната храна са сладководните и морските риби, говеждото, телешкото, овнешкото и еленовото месо, птиците, млякото и млечните изделия, главно сиренето. Свинско месо се консумира много малко. Месото обикновено се приготвя задушено или печено в собствен сос. Рибата се вари, задушава, пече с гъби, с боровинки, с френско грозде или се поднася студена с майонеза, както и желирана. Много обичани са мармаладите и конфитюрите. Консумират се боровинки и гъби, каквито има в изобилие в тази богата на гори страна. Финландците закусват здраво. За обяд приготвят гъсти супи със сметана и месо, месни бульони със зеленчуци или гъби, ястия от месо, риба и птици, от кълцана риба и месо, към които по правило се поднасят картофи и зеленчуци. С ястията от месо най-често пият сладко или кисело мляко. Традиционни специалитети са рибата (особено сьомгата и хайверът от михалца) и еленовото месо. Ястия, които си заслужава да опитате са karjalanpiirakka (сладкиш с ориз или картофи) и калакуко (пирог с риба и свинска сланина).

 
     
2010 © Европейските страни - език, култура и национална купня