А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я
 

Гибралтар

 
 
       

Гибралтар е задморска територия на Великобритания, разположена на голяма скала, която владее протока между Атлантическия Океан и Средиземно море. Географското му положение го прави много важен стратегически пункт, контролиращ изхода на Средиземно море и подходите към него от Атлантическия океан. Заради тази уникална позиция, са се водили и много битки за установяване на контрол над тази територия. През 1713 година е провъзгласено от Англия за нейно владение и днес то е важно международно пристанище, военноморска база и въздушно укрепление. На откритото пристанище, всекидневно спират около 200 кораба. През 1985 година се открива сухопътната граница с Испания. На скалата е разположен единствения град Гибралтар, който е финансов и туристически център. В Гибралтар съжителстват мирно представители на много националности: испанци, британци, португалци, малтийци, италианци, мароканци, араби, евреи и др. Те говорят свой собствен език, който непринудено наричат гибралтарски. Местните всъщност смесват в речта си испанските и английските думи и това до известна степен напомня есперанто.
Колонията е силно зависима от испанската работна ръка. Хиляди испанци, които работят тук, всеки ден пеша или с автомобили пресичат границата. Някои дори по няколко пъти дневно. Тези хора безспорно създават испанския дух, който витае на всяка крачка. Няма никакво съмнение, че човек е попаднал в Средиземноморска Европа. Т.нар. Европейска точка е най-южната част на Гибралтар. На нея са построени фар и катедрала, а от 1997 г. тя в доста либерален дух приюти и най-голямата джамия в немюсюлманска страна, дар от Саудитска Арабия. Това е първият видим знак за човешко присъствие, който се вижда отдалеч.

 
 
   
Наименованието "Гибралтар" има марокански произход - coruption of Jibel Tarik , което означава, планината на Тарик.
Официално название: Гибралтар
Географско положение: между 36 11` с.ш. и 5 36` з.д.
Площ: 6,5 кв.км.
Столица: Гибралтар
Климат:  средиземноморски, с мека зима и топло лято
Часови пояс: централноевропейско време
Население: 29 500
Вероизповедание: католицизъм, англиканство,  ислям
Официален език:  английски, испански
 
Гибралтар е единственото място в Европа, където могат да бъдат открити дивите маймуни маготи (берберски макак).
 

Национална кухня
Като се има впредвид, че Гибралтар е смесица от раси, етноси и култури, не е изненада, че месната кухня е толкова разнообразна. В тази мулти-културна среда са намерили отражения традиционни ястия от националните кухни на Мароко, Израел, Франция, Италия и Испания. Разбира се има и традиционни британски ястия като рибата и чипса. Казват, че морските дарове тук са най-добрите в света.

             
     
2010 © Европейските страни - език, култура и национална купня