А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я
 

Нидерландия

 
 
       

Кралство Нидерландия, наричано често и Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Нидерландските Антили и Аруба. Под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. В много езици по целия свят наименованието Холандия се използва за цялата страна. В официални документи се използват Кралство Нидерландия, Кралство Холандия и Холандия. Използването на наименованието Холандия може да се смята за неточно, понеже исторически и географски то се отнася само до региона, състоящ се в наши дни от двете провинции Северна и Южна Холандия, но често на практика означава цялата страна.
Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Либералната и? политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд.
Нидерландският език принадлежи към групата на германски езици. Мнозинството от говорените в Нидерландия диалекти са с долнофрански произход. Те са тясно сродени с рейнски и мозелфранкски диалекти от немското езиково пространство. Долнофранкският спада към старофранкските диалекти. Нидерландският се отличава не само с франкски, но и със саксонски и фризийски влияния.

 
 
   
Полетата с цъфтящи лалета и вятърни мелници - много посетители на страната си представят така типичния холандски пейзаж.
Официално название: Кралство Нидерландия
Географско положение: между 50°46` и 53°32` с.ш. и между 3°23`и 7°12` и.д.
Площ: 41 526 кв.км.
Столица: Амстердам, Хага(седалището на правителството)
Климат:  повлиян от океана мек и влажен
Часови пояс: централноевропейско време
Население: 16,2 млн.
Вероизповедание: католицизъм, протестанство
Официален език:  холандски, фризки(в някои райони)
 
Дворецът на мира в Хага.

Култура
Нидерландия е страна с богата материална и духовна култура. XVII век, в който холандската република процъфтява, е векът на холандските майстори-художници, между които Рембранд ван Райн, Вермеер ван Делфт, Ян Стен и много други. Знаменити холандски художници от XIX и XX век са Винсент ван Гог, Пит Мондриан. Мориц Ешер е известен график. Холандия е страната на философите Еразъм Ротердамски и Бенедикт (Барух) Спиноза.

Национална кухня
Холандската кухня не се отличава с голямо разнообразие, за което вероятно причина са неблагоприятните климатично - географски условия. В Холанската кулинарна традиция основно място заемат зеленчуците, изпреварвайки месото. Най - популярният зеленчук в холандската кухня е картофът, следван от зеле, моркови и ряпа. Едно от най - известните достижения на холандската кухня са холандските сирена, които са популярни в цял свят. Почти не се използват пикантни подправки, но за сметка на това широко се използват мазни сосове, получени при готвенето на месо. Холандците обичат стековете; в сезона на лова приготвят ястия от сърна, фазан, яребица и заек. Най-желаните гарнитури са оризът и всички видове зеленчуци, ябълковата каша и картофите в различна обработка. В Холандия държат на здравата закуска - шунка, яйце, сирене, масло, хляб, плодове, кафе с мляко (което холандците пият през целия ден), шоколад или чай. Обядът е лек - супа, ястие от яйца или риба или толкова популярните сандвичи. Главното дневно ядене е вечерята - поднася се супа, месо, зеленчуци, картофи или салата. Известни холандски специалитети са суровата херинга и пушената змиорка, както и голямото разнообразие от сирена, сред които са проучутите Едам и Гауда. Други специалитети:Палачинки с кренвирш (Worstpannenkoek); Пилешки крокетчета с шунка (Kippen kroketjes); Спаначен стамппот (Spiazie stamppot); Хутспот (Hutspot) – ястие от картофи, зеленчуци и месо най-често телешко; Poffertjes – Холандски сладки палачинки; Erwtensoep – Холандска грахова супа.

 
             
     
2010 © Европейските страни - език, култура и национална купня