А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я
 

Норвегия

 
 
       

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров. Граничи със Швеция, Финландия и Русия. Норвегия е странат на преданията и митовете, на фиордите и гледчерите, на дървените църкви и пистите за ски бягане. Като родина на викингите, на  полярните изследователи и на скиорите скандинавската страна е отбелязала забележителни постижения и рекорди. Една от най-важните черти в характера на норвежците е тяхната любознателност. Норвежците освен това са надарени по отношение на езиците и са открити към всички постижения на модерното. Около 97% от носелението на страната са норвежци, само около 20 000 саами(лапландци) живеят в най-северните части на страната. Те водят по-скоро традиционен начин на живот, като животновъди на северни елени и рибари, поддържат типичните си обичаи и говорят саамски , език, който принадлежи към групата на угро-финската група.
В Норвегия съществуват две форми на официалния норвежки език – по-стара, известна като букмол, и по-нова, новонорвежкият, обозначаван като нинорск. И двете форми служат като езици на образованието и общуването.

 
 
   
Във Финмарк, високо на север живее народът на саамите.
Официално название: Кралство Норвегия
Географско положение: между 57 57` и 71 11` с.ш. и между 4 30` и 31 10` и.д.
Площ: 324 220кв.км.
Столица: Осло
Климат: по крайбрежието – морски, а в останалата част-континентален
Часови пояс: централноевропейско време
Население:4,59   млн.
Вероизповедание: протестанство(лутеранска църква)
Официален език: норвежки; саамски
 
 

Култура
Известни представители на норвежкото изкуство са драматургът Хенрих Ибсен (1828-1906), художникът експресионист Едуард Мунк, скулпторът Густав Вигеланд и композиторът от епохата на романтизма – Едуард Григ (1788-1857). Драматурзите Бьорнстерн Бьорнсон, Кнут Хамсун и Сигрид Ундсет са спечелили Нобелови награди за литература, съответно през 1903, 1920 и 1928 година. Норвегия е съхранила самобитен фолклор още от времето на викингите. Известни изследователи и мореплаватели са Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен и Тур Хайердал.

Национална кухня
В традиционната норвежка кухня широко се използват сурови продукти, също така риба и месо от дивеч (лос, северен елен). В миналото се е използвало и месо от кит, чийто улов днес е забранен.
Най - популярните меса са агнешко и овче, които най - често се приготвят като яхния. Важна част от месното меню е и дивечовът - месо от лос, елен и патица.
Сред рибните продукти първо място в норвежката кухня държи сьомгата, популярни са също така пъстърва и треска.
Плодовете и зеленчуците отстъпват като популярност на месата, поради характерните климатични условия на страната. Използват се широко в гарнитури ягоди, боровинки, малини и ябълки.
Специалитети: Маринована херинга; Картофени кнедли (Potet Klub); Гравлакс e ястие от сурова сьомга, подправена със сол, захар и копър; лютефиск (на норвежки:lutefisk) е традиционно ястие, приготвяно от неосолена бяла риба.

 
Типичните дървени църкви, каквато е тази в Урнес, са свидетелство за средновековната архитектура.
 
             
     
2010 © Европейските страни - език, култура и национална купня