А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я
 

Русия

 
 
       

Страната е разположена в източната част на Европа и заема цялата северна част на Азия. Граничи сНорвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Белорусия, Украйна, на юг - с Грузия, Азърбайджан, Казахстан, Монголия, Китай, КНДР, и има брегова линия с Тихия океан, Северния ледовит океан, Балтийско море, Финския залив, Черно море, Азовско море, и Каспийско море. Русия се простира над почти всички климатични зони, с изключение на тропическата, а също и над единадесет времеви зони. Това е най-голямата страна на света.
Руският е славянски език, принадлежащ към индоевропейското езиково семейство. Той е близък до останалите два източнославянски езика - украинския и беларуския .

Култура
Русия има огромен принос към световната материална и духовна култура.
Руската литература възниква в края на 10 и началото на 11 век под влияние на устното народно творчество. За развитието и значителна роля изиграват византийската и старобългарската литература. Литературният живот е съсредоточен в Новгород и Киев, по-късно в Москва. Най-голямо постижение на литературата от 12 век е "Песен за похода на Игор". Древноруската литература от 11-13 век поставя началото на руската, украинската и белоруската литература. От края на 15 век зопчва ад се създава общоруската литература - "Сказание за владимировските князе". През 16-17 век се засилва гражданският характер на руската литература. През 18 век се развиват класицизмът и сантиментализмът.

 
 
   

Червеният площад е централният и най-стар площад на град Москва.

Официално название: Руска федерация
Географско положение: между 41 12` и 81 50` с.ш. и между 27 20` и 169 02` и.д.
Площ: 17 075 400 кв.км.
Столица: Москва
Климат: континентален
Часови пояс: централноевропейско време +2 до +12 часа
Население: 145,2  млн.
Вероизповедание: Руска православна царква, ислям, юдаизъм, католицизъм, будизъм
Официален език: руски; над 120 диалекта

 
Паметника на Петър Велики в Санкт-Петербург.

Национална кухня
Разнообразието на руската кухня е свързано с факта, че Русия е мултикултурна и мултинационална държава. В основата са обикновените славянски ястия, разнообразени по - късно от аристократичното влечение към западноевропейската кулинарна култура. Една от особеностите на руската кухня е редовното присъствие на първо ястие в менюто, като това е борш, или друга супа. Руският борш се отличава с голямо многообразие на използваните продукти, гъстота и начин на приготвяне. Друга особеност на руската кухня е широката употреба на различни зърнени каши и ястия от картофи. Популярни меса са телешко, свинко и агнешко, които се приготвят обикновено печени, или задушени. Рибата е също важен продукт в руската кухня. Световно известна е руската сьомга, както и руският черен и червен хайвер. За най - добър са смята хайверът от есетра от Каспийско море. Най - популярната руска алкохолна напитка е водката, а от безалкохолните - квас и кефир. Специалитети:
-руска салата
-Сибирски борш
-Бьоф Строганоф
-Шашлик по сибирски
-Блини
-Шчи - супа със зеле като основна съставка

 
     
2010 © Европейските страни - език, култура и национална купня