А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я
 

Унгария

 
 
       

Унгария е държава без излаз на море с много съседи — Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия. Релефът и е предимно равнинен с ниски планини в северната част. Столицата Будапеща в миналото е съставена от два отделни града: Буда и Пеща. Тя се разпростира от двете страни на Дунава, има богата история и култура и е известна с лечебните си минерални извори.
Унгарският език е угро-фински език, нямащ нищо общо с останалите езици от Централна Европа. Като един от малкото модерни европейски езици, които не принадлежат на индоевропейското езиково семейство, той винаги е представлявал голям интерес за езиковедите. Говорен е в Унгария и от унгарските малцинства в седем съседни държави. Унгарското име за езика е magyar.

Култура
Културата на Унгария има древни връзки с финската култура и по-нови с културните традиции на славяни, немци и австрийци. Унгарската народна музика води своето начало от маджарските песни. Изпълнявана на барабани, цигулки и флейти, тя е подобна на централноазиатската. Музикалната традиция в страната се е оформяла и под различни други влияния, като релията, Турското владичество. С навлизането на християнството през 10 век идва и западноевропейската църковна музика. Тя се състои първоначално от грегориански песнопения, а след Реформацията и от протестантски хорали.

 
 
   
В изградения на пет хълма град Веспрем в планината Бакон в миналото са били коронясвани унгарските кралици.
Официално название: Република Унгария
Географско положение: между 45°45` и 48°35` с.ш. и между 16°05` и 22°55` и.д.
Площ: 93 029 кв.км.
Столица: Будапеща
Климат: умерено континентален
Часови пояс: централноевропейско време
Население: 9,83  млн.
Вероизповедание: католицизъм, протестанство
Официален език: унгарск
 
 

През 15 век ромите внасят в унгарската светска музика, която до голяма степен е повлияна от Изтока, нова инструментален и вокален стил. През 17 и 18 век княжеските дворове в Унгария често разполагали със собствени оркестри и оперни трупи, като често наемали и чужди музиканти. Най-известният пример за това е австрийският композитор Йозеф Хайдн, който 30 години работил за фамилия Esterhazy. През 19 век твори именитият унгарски композитор Ференц Еркел, който създава националният химн, както и първата унгарска опера. Огромен принос за музикалното наследство на страната имат и многобройните рапсодии на Франц Лист.

Национална кухня
Унгарската кухня, наричана още Маджарска кухня е наситена с подправки, лук, чушки и картофи. Характерна особеност на унгарската кухня също е и широката употреба на брашно и червен пипер за сгъстяване на ястията и използването на много пиперки.
Месото е основен хранителен продукт, като най - разпространено е телешкото. Пикантният вкус и яркочервеният цвят са типични за много ястия. Синоним на унгарската кухня е гулашът.
Закуската обикновено се състои от пресен хляб, плодове, зеленчуци и колбас.
Обядът е главното хранене за деня и се състои обикновено от супа, основно ястие с месо, десерт и плодове.
Вечерята е сравнително опростена, като обикновено съдържа супа, хляб и плодове. Характерни специалитети на Унгарската кухня са гулашът, рибената чорба, сърмите, палачинките, тортата Добуш.
Световна известност е придобило токайското вино (Tokaji), което е десертно вино. Известна е и традиционната плодова ракия Палинка (Palinka). Специалитети:
- Porkolt - задушено месо в гъст сос с основна подправка червен пипер, подобно на рагу
 - Halaszle- рибна супа, която се приготвя по различен начин на двата бряга на реките Дунав и Тиса
- пълнени палачинки (palacsinta)
 - Два забележителни елементи от унгарската кухня, са различните варианти на зеленчукови ястия наречен „fozelek“, както и различни видове студени плодове супи (като студена супа от вишни).

 
Изградената на дунавския бряг неоготическа парламентарна сграда (1884 - 1904) е увенчана с висок 96 м купол.
 
     
2010 © Европейските страни - език, култура и национална купня